A kávés szappan nagyszerűsége szerintem abban rejlik,hogy valaki vagy nagyon megszereti vagy nagyon tartózkodik tőle.

Én nagyon szeretem a kávét minden formájában, de a szűken vett családom tagjai nem szereti(k). így aztán nagyon szeretem ezt a szappant (is).

A szappan összetevői:  elszappanosított olívaolaj,-kókuszolaj,- körömvirágolaj,- és ricinusolaj.

A szappanban a folyadék hígított kávé volt, színezésként a szappan egyik felébe őrölt kávét,  díszítésként a tetejére kávészemeket tettem. Superfatként szőlőmagolajat használtam.

A kávészappant én kétféleképpen szoktam készíteni. Az egyik amit szoktam a használni, hogy kettéosztom a szappanmasszát (kiöntés előtt) és az egyik felét meghagyom az eredeti színén, a másik feléhez hozzáöntök kávét és egy-két kanál őrölt kávét (ez látható a képen alul)-lehet cifrázni a szappan tetején elhelyezett kávészemekkel.

A másik amit szintén szoktam alkalmazni,hogy gyenge,hígított kávét használok  a  szappan folyadékalapjául, kiöntés előtt kettéosztom a masszát és az egyiket meghagyom eredeti színén, a másik felébe viszont hígítás nélküli erősebb kávét teszek (nem rakok a tetejére sem kávészemeket). így látszik az árnyalatkülönbség,kevésbé dekoratív mint az első  esetben, de nem kell az őrölt kávét leöblíteni a kádról,zuhanyzóról .

Én ezt a szappant illatmentesen szoktam elkészíteni. A legutóbbi kávés szappanomat citromfű illóolajjal illatosítottam, de olvasatom szerint felesleges, tök jó a szappan illatosítás nélkül is.

Egyébként e szappan elkészítési módja  összetétele, színezésének módja változik a szappankészítők körében. Van aki 100 %-os olívás szappanként készíti és színezésként márványozást használ ( a márványozásról későbbiekben írok majd a technológiánál-persze ha utolérem magam).   Van aki bár nem 100 % olívaszappanként készíti el ,de belerak a színezésként a szappan felébe finomra őrölt kávét és kis kakaót stb..

Mielőtt azonban egy szappan készítésének nekiállunk tudnunk kell, hogy mit szeretnénk elérni a készítmény használata során-(pl jól habozzon,hidratáljon stb…) és ez persze döntés kérdése. Ha azt szeretnénk hogy maximálisan ápoljon akkor számunkra a 100 %-os olívás szappan a cél .

Én például nagyon ritkán használok 100 % olívásat,mert nem bírom megszokni hogy használat során olyan “nyákos”- nem jut most szebb szó az eszembe ennek megfogalmazására (bocs ezért) és ezért én inkább a megosztott olajakat tartalmazó (olíva,-kókusz,- körömvirág olajos stb.) szappanokat kedvelem. leginkább azért mert szerintem egy szappan habozzon,krémes is legyen és ápoljon is egyszerre…