Ezt a szappant azért szeretem, mert egyszerű elkészíteni, s  bár nem a legtetszetősebb,viszont a használata során tetszik az állaga és a krémessége.

A kecsketejes szappanoknál (is) szerintem a ricinus olajat kell használni ( főleg azért mert én pl. nem használok  pálmaolajat,ami egyrészt a keménységéhez és valamennyire a krémességéhez járul hozzá).

A ricinus olaj nagyon jót tesz a bőrnek ( bőrpuhító,-megszünteti a bőr szárazságát, szabályozza a faggyúmirigy-működést és persze hidratálja a bőrt) és nem elhanyagolható  módon jó habzást ad a szappannak.

A szappanban az összetevők:   elszappanosított olívaolaj,-kókuszolaj,-kakaóvaj és ricinusolaj.  A szappanban a folyadék kecsketej volt.  Díszítésként körömvirágszirmokat tettem. A szappanba került még narancs illóolaj  és superfatként  sheavaj.

A második képet azért tettem fel, hogy megmutassam, hogy a szappankészítés során a szappan tetején képződhet egy fehér réteg, amelyet “szappanpornak” hívnak. A képen a középső szappan tetején látszik az ún. ” szappanpor”.

E képződmény természetes folyamat/reakció során jön létre – a készítés során a felső réteg érintkezik az oxigénnel – és ennek folyamán keletkezik a szappan tetején…

Ezt meg lehet előzni azzal, hogy a szappankészítmény tetejét ( kiöntés után) letakarjuk fóliával, így nem érintkezik a felület oxigénnel, így nem lesz a szappanpor a szappanunkon.

Abban esetben, ha már létrejött e felület, akkor sem kell kétségbeesni, mert kiszáradás után le lehet finoman törölni ( nedves szivacs,ecsettel) szappanunkról. Így történt ez velem is (spec nekem elfogyott a fóliám) így kalkuláltam azzal, hogy valószínűleg lesz szappanpor a szappankán.

A képen a két szélső szappanon már finoman letöröltem ecset segítségével a szappanport,de a középsőn rajtahagytam,hogy lássátok, miről is van szó…