A szappan összetevői:

elszappanosított olívaolaj,kókuszolaj, körömvirágolaj és ricinusolaj volt. A szappanban a folyadék kamillatea volt. Superfatként sheavajjal gazdagítottam a szappan hatását. A készítmény illatosítását  a bergamott illóolaj határozza meg,-kiegészítve teafa,-  mentagolyókkal és kockákkal.

Ez a fajta szappan kecsketejes változatban (szerintem) a legjobb.

A bergamott illóolaj (is) megérdemel egy kis kitérőt.

Elsősorban azért, mert a szantálfa mellett nagyon-nagy kedvencem ez illat,másodsorban azért, mert nagyon jó tulajdonságokkal rendelkezik, amiért én nagyon szívesen használom e növényből készült illóolajat.

A Bergamott fásszárú növény,melynek előfordulása trópusi és szubtrópusi éghajlatú területeken jellemző ( Dél-Európában, Ázsiában is honos narancsfajta). Apró citrus gyümölcse zöldessárga színű, ami keserű íze miatt ehetetlen.  Illóolaját hidegen sajtolással állítják elő a majdnem érett gyümölcs héjából.

Rendszertanilag a szappanvirágúakhoz (Sapindales),- a rutafélék családjába és a Keserű narancs fajához (és nem elhanyagolható módon a Citrus nemzetségéhez) tartoznak.

A bergamott illóolaj nyugtató, bőrregeneráló, antiszeptikus, , hormonszabályzó, tonizáló, antidepresszáns tulajdonságokkal rendelkezik. Fertőtlenítő és gyulladás csökkentő hatása miatt használják krémekbe, lemosókba sebekre, pattanásokra.

Azonban, magas furanokumarin tartalma miatt fototoxikus, UV sugárzás hatására a bőrön barna foltokat okozhat. Bőrrel való érintkezése után legalább két órán át óvni kell a közvetlen napsugárzástól a bőrfelületet.