Narancsvirágos szappant már régóta szerettem volna elkészíteni.

Alapnak készítettem egy körömvirágos szappant, majd körömvirágszirmokat őröltem porrá és a szappan felébe tettem az őrleményt (eltérve az eddigi körömvirágos szappanjaim előállításától) , a szappan illesztéseihez – a szokásos- levendula golyókat helyeztem.

A szappanban az összetevők:

elszappanosított olívaolaj,-kókuszolaj,szójaolaj és- ricinusolaj. A szappanban a folyadék körömvirágtea volt,- a superfat sheavaj volt.  A díszítéséért – a szappan közepébe illesztett- levendulagolyók, őrölt körömvirágszirmok,illetve némi kurkuma,- az illatosításáért pedig a narancsvirág- illóolaj felel(nek).

A narancsvirág-illónak érdekes, szolidabb, azonban kicsit fanyar illata van.

A narancsvirág vagy ”neroli” illóolaj (Aetheroleum neroli) a citromfélék családjába (Rutaceae) tartozó keserűnarancs, amely a Távol-Keleten őshonos és a mediterrán éghajlathoz jól alkalmazkodott (örökzöld) fa, illatos fehér virágaiból  nyerik az illóolaját (desztillálással).

A narancsvirág elnevezése Anna Maria de la Tremoille-ra, Neroli olasz hercegnőjére utal, aki szülőföldjén, Franciaországban népszerűsítette azt (anno szokás volt, hogy narancsvirággal és rózsaszirmokkal szórták tele a nászszobát).

A narancsvirág-olaj gyógyhatásai: idegrendszeri tonizáló, antimikrobiális és értonizáló. Alkalmazásának főbb területeként a különböző esztétikai bőrproblémákat, valamint az alvászavarokat, lehet megemlíteni, melyek kezelésére különféle bőrápoló készítmények, szappan,- masszázs- és fürdőolajok formájában, illetve aromalámpából elpárologtatva lehet felhasználni.  Fontos, hogy a narancsvirág illóolaj – az arra érzékenyeknél- enyhén irritáló lehet.

Reklámok