Nem  nagyon szoktam , de mégis megteszem, hogy a blogra felrakok egy előadót, leginkább azért, mert nemcsak a munkássága, hanem az életszemlélete is figyelemre méltó.

Harry Chapin az  általam kedvelt zenészek egyike.

Harry Chapin 1942-ben született New Yorkban. eredetileg dokumentumfilm-készítő volt ( Ő rendezte a “Legendás bajnokok” című filmet 1968-ban, melyet Oscar díjra is jelöltek).

Chapin úgy döntött, hogy nem a filmezést, hanem a zenét választja hivatásul. Testvéreivel ( 4 testvére volt ha jól emlékszem) több albumot készített a korai zenei időszakában, azonban a TAXI és a WOLD albuma aratott nagy sikert.

A neje Sandy Cashmore kilenc évvel volt idősebb nála, két közös gyermekük született és még 3 gyermeket közösen neveltek.

Chapin rendkívül humánus beállítódású volt, sokat adományozott, gyakran jótékonykodott.

1981-ben autópályán érte egy autóbaleset, melyet nem élt túl.  Ekkor éppen egy ingyenes koncertre utazott, amikor összeütközött egy  élelmiszeripari cég teherautójával.  Életét már nem tudták megmenteni, 45 évesen hunyt el.

Özvegye később pert indított az élemiszeripari céggel szemben, amit megnyert.  Vagyona, halálát követően rokonoknak, egyesületeknek, alapítványok között lett  szétosztva.

1977-ben  a World Hunger szervezetének az alapítója volt ( elnöki tisztséget töltött be és haláláig az egyetlen tag volt, aki minden ülésen részt vett).

Rendkívül humánus beállítódású volt, kiemelten kezelte az éhezés elleni küzdelmet.

Munkásságát az ének, gitár, zongora és szájharmónika és műfaját tekintve a Folk- Rock jellemezte.

Az egyik legsikeresebb dala a Cat’s cradle “(Cats In the cradle) volt, melyet a felesége Sandra Chapin írt meg vers formájában, melyet ő zenésített meg.

Harry Chapin szemlélete szerint a “pénz az emberek számára van” ( állítólag mindig ezt mondogatta).

KUwjNBjqR-c

Zorán is feldolgozta ezt a dalt.