Nemrég rossz hír ért,  kis időre van szükségem… Hétvégén erőt veszek magamon és felrakom az újabb szappanokat.

Tegnap az utcán ballagtam és azon gondolkodtam,hogy mennyire nem tudom megszokni a pesti mentalitást és az azzal kapcsolatos járulékos dolgokat -pl a szemetelés,  állatok és állattartással kapcsolatos tevékenységeket stb.

Nem tudom megérteni azt, ha látják az emberek a kukát, akkor miért dobják a kuka mellé a szemetet… és miért nem fontos számukra a szelektív hulladékgyűjtés, stb.?

Én középvárosból származom ( 33.000 lakosú városból) ahol az emberek IS fontosnak tartják a város állagának a megtartását.  Bizonyára az is sokat segít e helyzeten hogy szülővárosomban 5 méterenként vannak kukák..  így nem azzal a “városképpel” találkozik a polgár, hogy tele van szeméttel az utca…

Nem  értem, hogy a Főváros miért nem kampányol erőteljesen a szemlélet, mentalitás megváltoztatásáért…

Pár éve, még a főiskolai tanulmányaim alatt láttam egy olyan óriásplakátot,ami nemes egyszerűséggel megfogalmazta: NEM zavarja az Ön szemét, a SZEMÉT? A Háttérben a plakáton egy kuka volt és mellette a kuka mellé dobott szemét.  Akkor azt gondoltam,hogy tök jó, elindult valami..

Nos, azóta se látok érdemleges megmozdulást. Bizonyára vannak ez irányban törekvések, programok,  azonban  nem érzékelem ennek az eredményességét.

De továbbmegyek, mert nemcsak külsőségekben, hanem az emberi kapcsolatainkban is megmutatkozik ez az álláspont, ami aztán végképp kiüti nálam a biztosítékot.  Elmennek az emberek egymás mellett úgy, hogy felületesen  ismerik egymást és elfogadják ezeket a minimum felületes ismereteket és/vagy nem is akarják megismerni, hiszen, az többletenergiával jár(na).

Egyszerűen azt látom, hogy olyan mértékben vesznek el azok az alapvető felelősséggel kapcsolatos dolgok/tevékenységek, ami véleményem  szerint NEM elfogadható… Eljutottunk odáig,hogy most már azokban a dolgokban is hátat fordítanak az emberek, ami(k)ben pedig Igenis tehetnének.

Azt, hogy ezt a mentalitást a Szemlélet, a Visszahúzódás vagy egyéb háttértényező(k) irányítanak, nem akarom megítélni (pontosabban, nálam okosabb emberek már ezerszer cikkeztek róla).

Nem akarok társadalompolitikai, szociálpolitikai,társadalomismereti elméleti/gyakorlati és helyzet-megítéléseket pengetni,tudományos munkákat ismertetni, mert nem az a célom.

Most már lényegi fontosságú dolgokat veszünk automatikusnak, amik pedig nem azok. Csak egy kicsit kellene tennünk a környezetünkért, a körülöttünk élő, lévő emberekért.

Miért is nem tesszük?