Nemrég anyósom termesztett nekem mentát, zsályát, rozmaringot, levendulát és még mellé egy pár fajta gyógynövényt,  bodzát is stb..

Így aztán a mentás szappan készítése, igen-igen adta magát. Én mentás szappant   simán mentásként és levendulás-mentás változatként is szoktam  készíteni (a következő adagban levendulás – mentás  szappan is lesz).

A szappanban az összetevők:

elszappanosított olívaolaj,- kókuszolaj,napraforgóolaj.  A szappanban a folyadék kamillatea volt, a  superfat bőrápoló pedig mandulaolaj volt.

A szappanban az illatosításért borsmenta illóolaj,- a díszítésért és a további ápolásért aprított mentanövény és a közepébe illesztett levendulagolyók felel(nek).

E szappant problémás, normál vagy száraz bőrre javaslom. Kisgyermekeknek és várandós anyukáknak nem javasolt e  szappan használata.

Pár mondatot szeretnék a menta gyógynövényről megosztani.

A menta nemzetség rendszertanilag rendkívül bonyolult. Az ide tartozó növényekre jellemző a szögletes szár, az átellenes levélállás, fürtös virágzat. A nemzetségbe tartozó növények zöld részeinek illata meghatározó: gyógy és/ vagy fűszernövény.

A menta külsőleg izomfájás esetén használatos, hatékony a baktériumos fertőzésekkel szemben, csökkenti a pattanásokat és a faggyútúltermelést. Élénkíti a vérkeringést, segít a száraz bőr megszüntetésében. Csillapítja a rovarcsípések, bőrbetegségek okozta viszketést. A borsmenta élénkíti  és hűsíti a bőrt.

Nagyon érdekes,hogy a menta görög eredetű növényünk és amit nem tudtam ( pedig, ezek szoktak engem foglalkoztatni), hogy a mentának is van egy izgalmas története.

“A legenda szerint Menthe egy nimfa volt, akire szemet vetett Hádész. Felesége, Perszephoné, bosszúból gyógynövénnyé változtatta a lányt. Egy másik verzió szerint Hádész változtatta át a lányt, hogy megmentse Perszephoné bosszújától.” ( Forrás: népgyógyászat.hu )