Natúrszappanok előállítása

Natúrszappan(ok) készítése

A szappankészítés alapvetően nem is olyan bonyolult, ha a megfelelő arányokat és a védőintézkedéseket betartva dolgozunk. A szappanok készítése közben lehetőleg dolgozzunk hosszú, zárt ruhában, gumikesztyűben és használjunk védőszemüveget.

Szükségesek a szappankészítéshez: védőfelszerelés (kesztyű, köpeny, szemüveg) , konyhai mérleg, fedeles edény vagy fedeles hőálló-műanyag a lúgoldatnak, keverőkanál (én acélt használok), öntőforma, hőálló hőmérő,növényi vajak-olajak, desztillált víz vagy tea, lúg (szilárd szappanhoz NaOH, folyékonyhoz KOH), színező, -illatanyag .

A szappanokat háromféleképpen szokták készíteni :
I.) öntés ún. tömbszappanokat olvasztanak fel és utána színezik,illatosítják
II.)  meleg eljárás – HP eljárás (főzéssel-, hőkezeléssel történik),
III.) hideg eljárás – CP eljárás (lsd. lejjebb részletesen).

I) Ennél az eljárásnál készen kapható tömbszappanokat fel kell olvasztani, színezni és illatosítani. Öntéssel készült szappanokat akkor készítek, ha a család valamelyik tagja kéri (de ez nagyon ritkán fordult elő és egyébként nem is szívesen foglalkozom vele).

II.) Meleg eljárással is nagyon ritkán készítek, mert ennél az eljárásnál nehezebben formázható,díszíthető és kezelhető a szappanmassza ( viszont nagyon szép szappanokat lehet ezzel az eljárással készíteni).

A meleg eljárás ( HP eljárás) érthetően :


III.) Leggyakrabban a hideg eljárással (CP eljárással) készült szappanokat szoktam készíteni.

A hideg eljárásnál a növényi olajokat, növényi vajakat elegyítünk nagyjából azonos hőmérsékletű lúgoldattal, amitől beindul a szaponifikáció reakciója. A szaponifikáció reakciója nagyjából 24 max. 48 óra alatt lezajlik, azonban a szappanokat érlelni kell legalább minimum 4-6 hétig,mert a „ szappanosodás” folyamata ez alatt is zajlik ( ez idő alatt távozik el a szappanból a folyadék). A legjobb minőségű szappan 6 hónapig van érlelve ( pl 100% olívás szappanok)

A hideg eljárású szappankészítés folyamatai
Először mérjük ki a desztillált vizet= folyadékot tetővel rendelkező tartóba, ehhez fogjuk a lúgot hozzátölteni. (alumínium edényt,kanalat ne használjunk) .
A lúgoldat keverése előtt nyissunk ablakot és a lúg keverése közben tartsuk vissza a lélegzetünket, nehogy a keletkező gőzöket belélegezzük.
A kimért nátrium-hidroxidot (NaOH=lúg) kis részletekben, állandó keveréssel, óvatosan keverjük hozzá a vízhez/folyadékhoz  (ha a tömény lúgoldat a bőrünkre kerül sürgősen mossuk le sok hideg vízzel).
A lúgoldat feloldása után helyezzük az edénytetejét a tartójára és rakjuk az edényt vizes fürdőbe,hogy lehűljön.
A lúg és folyadék reakciója nyomán kb. 90 fokot képes elérni a lúgos oldat ( kb. 40 fokig kell hűteni). A lúgos folyadéknak és az növényi olajoknak is hasonlóan azonos hőmérsékletűnek kell lennie (kb. 40 fok). A megfelelő hőmérséklet méréséhez én hőálló hőmérőt szoktam használni.
Amíg a lúgos víz hűl, olvasszuk fel a növényi olajokat,- vajakat.
Ha csak folyékony olajat (pl. olívaolajat használunk a szappanhoz, akkor melegítsük fel az olajokat, hogy az olajkeverék is elérje a 40 fokot).
!Ami fontos,mindig a szilárd vajakat, kezdjük el melegíteni pl. kókuszvaj és amikor a vaj is folyékony állapotú lesz, akkor öntjük hozzá óvatosan a folyékony olajat (pl. olíva,-körömvirágolaj,lenmagolaj stb.) és ha elérte az olajos keverékünk a kb. 40 fok hőmérsékletet akkor vegyük le a tűzhelyről.
Ezt követően öntsük át a lúgos oldatot az olajokhoz, és óvatosan kevergessük, míg puding állagú nem lesz ( érdemes botmixert használni,mert gyorsabban érjük el az eredményt).
Amikor elérte a készítményünk a pudingos állapotot, akkor lehet színezni, ún. „superfat”-ot beletenni, illetve illatosítani.
A színezett, illatosított szappanmasszát öntsük ki formába,fedjük le és takarjuk be. ( 24 órán keresztül hagyjuk a készítményt mert az aktív szappanosodás tart,ez idő alatt az állaga  is keményedik.)

Azért kell betakarni, hogy a szappan – készítmény lassan hűljön le.
Ezt követően,  24 óra múlva vágjuk fel, és hagyjuk még érni jól szellőző helyen minimum 6 héten keresztül (Ez idő alatt a víz eltávozik a szappanból, és ahogy mondják „érlelődik).

Megjegyzés:
A superfat eljárás lényege, hogy a szappan pudingosodásakor (super trace állapotnál) extra adag – a bőr számára nagyon jó minőségű (bázisolajat) – olajat teszünk a szappanba, hogy minél jobb bőrápoló tulajdonságokkal rendelkezzen (magyarul ezeket az olajakat – pl. búzacsíraolaj, mandulaolaj stb.-, vajakat – kakaóvaj, sheavaj stb.- nem szappanosítjuk el azért, hogy jobban ápolják a bőrt)

A hideg eljárás ( CP eljárás) érthetően:

A szappan kiöntése formákba

A szappankészítményt különböző formákba tölthetjük. Vannak szappankiöntő formák, de lehet használni e célra a  gipszkiöntő formákat is.     Használhatunk szilikonos sütőformákat- muffin, őzgerinc stb…- ( ezekből jön ki a legkönnyebben a szappan), vagy önthetjük akár fa vagy műanyag formákba, sütőedényekbe is.

Amennyiben fa vagy egyéb sütőformákat használunk, akkor béleljük ki sütőpapírral azt, mert így könnyen ki tudjuk emelni a formából kész szappant. Én leggyakrabban tömbszappant szoktam készíteni (sütőformába öntöm) és ezt követően vágom fel-  és hagyom száradni a szappankákat.

A következőkben azokat az alapolajokat és bázisolajakat összesítettem,amiket én is gyakran használok (alapolajok típusa szerint, használatának javasolt mennyisége %-ban)

 • Avokádóvaj/olaj (alap és bázisolaj is lehet): nagyon jó hidratáló,A, B1, B2, D, E vitaminokat, pantotén savat, proteint, lecitint és zsírsavakat tartalmaz.Táplálja és megfiatalítja a száraz, vízhiányos és öregedő bőrt. Javasolt használat: teljes olajmennyiség 25%-ig.
 • Földimogyoró-olaj (leginkább alapolaj): bőrtápláló, a bőr szárazságát enyhíti, rugalmasságát fokozza, Jó habzást ad a szappannak, és tele van vitaminnal. Javasolt használat: teljes olajmennyiség 20%-ig, e felett lágyítja a szappant.
 • Kakaóvaj (alap és bázis is lehet): a sérült bőrt regenerálja, hidratálja. Keményíti a szappant, és lágyabbá teszi a bőrt. Javasolt használat: A teljes olajmennyiség 15%-ig
 • Kókuszvaj (alapolaj): gyorsan felszívódik, hidratálja a bőrt és jelentősen lassítja kiszáradását, antibakteriális hatású, optimális működésre serkenti a bőrt, biztosítja a habzást és keményíti a szappant. Javasolt használat: A teljes olajmennyiség 25%-ig, e feletti alkalmazásnál szárít a bőrt.
 • Körömvirágolaj (leginkább alapolaj,de lehet bázisolaj is): égésre, sebekre, száraz bőrre alkalmazzák. Gyulladáscsökkentő flavonoidokat, sebgyógyulást elősegítő karotin- és xantofil anyagokat, antimikrobiális hatású összetevőket tartalmaz. Kíméletesen tisztít, hámosító, sebsarjadást serkentő hatással bír,ami szappanban nagyon jó hatású. Javasolt használat: A teljes olajmennyiség 20%-ig , e felett lágyítja a szappant
 • Lenmagolaj (leginkább alapolaj): gazdag A-, B-, C-, D-, és E-vitamintokban. Kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, mangán, szilícium, réz, nikkel, kobalt, jód természetes forrása. Bőrápoló, sejtregeneráló hatású ( terhességi csíkok,hegek, ekcémára,pikkelysömörre nagyon jó). Javasolt használat: A teljes olajmennyiség 10-15 %
 • Mangóvaj (alapolaj és bázisolaj): A mangóvaj természetes, magasan oxidatív tulajdonságú bőrápoló. összetétele hasonló a shea- és kakaóvajhoz. C-vitamint és esszenciális zsírsavakat tartalmaz. Visszaállítja bőr rugalmasságát, regeneráló hatású. A mangóvaj az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat okozhat. Javasolt használat: a teljes olajmennyiség 15%-ig
 • Napraforgóolaj (alapolaj): könnyen felszívódó, minden bőrtípusra alkalmazható olaj. Magas E-vitamin-tartalma révén különösen előnyös a száraz bőrűek számára. A napraforgóolaj puhává, bársonyossá teszi a bőrt és segít a vizenyők kialakulásának megakadályozásában. Javasolt használat: a teljes olajmennyiség 15-%ig, e fölött nehezíti a szappan keményedését.
 • Olívaolaj (leginkább alapolaj,de lehet bázisolaj is): hidratál, sejtépítő, bőrfeszesítő-, fiatalító- megújító hatású, lágyítja és fiatalítja a bőrt Javasolt használat: lehet a teljes olajmennyiség 100 %-ig.
 • Repceolaj (leginkább alapolaj, de lehet bázisolaj is): fokozza a bőr káros környezeti hatásokkal és oxidatív stresszel szemben tanúsított ellenállását. Gazdag esszenciális ,- és alfa-linolénsav tartalma magas. Az olívaolaj helyettesítésére is szolgál (fokozza a bőr nedvességmegtartó képességét). Javasolt használat: a teljes olajmennyiség 50 %-ig
 • Ricinusolaj (alapolaj): Alkalmas ízületi gyulladás ellen,illetve bőrpuhítóként is kiváló (belsőleg hashajtóként is szokták alkalmazni.) Megszünteti a bőr szárazságát, szabályozza a faggyúmirigy-működést. Hidratálja a bőrt, jó habzást ad a szappannak. Javasolt használat: A teljes olajmennyiség 28 %-ig
 • Sheavaj ( leginkább bázis,- de lehet alap is),: összetétele sokban hasonlít az emberi bőrt védő természetes emulzió összetételére, vitamintartalma nagyon jó bőrápolóvá teszi, ekcémás bőr tüneteit csökkenti. Szappanokban kemény állagot biztosít és gyorsan felszívódik, hosszantartó hidratáló hatású. Javasolt használat: az alapolaj mennyiség 20%-ig
 • Mandulaolaj (bázisolaj): Minden bőrtípusra jó, különösen alkalmas az ekcémás bőr kezelésére. Enyhíti a viszketést, a bőr ingerlékenységét és a gyulladásokat, ezenkívül megnyugtatja, puhábbá, simábbá teszi a bőrt. Az egyik legjobb bőrtápláló és hidratáló olaj.
 • Makadámiaolaj (bázisolaj): bőrbe teljesen felszívódik, bársonyosan ápolja, és feszesíti a száraz, fáradt bőrt.. Elég drága,de nekem az egyik kedvencem.
 • Szőlőmagolaj (bázisolaj): többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag. Linolsavtartalma magas. Bőrbe gyorsan felszívódik.
 • Búzacsíraolaj (bázisolaj):Gazdag B-, E- és K-vitaminokban, A- és D-provitaminban, ásványi anyagokban (kálium, foszfor, magnézium), valamint lecitint tartalmaz.
 • Jojoba olaj (bázisolaj): Gyorsan felszívódik. Száraz és zsíros bőrtípusra is kiváló. Vitaminokban gazdag, bőr-ápolószer. Elősegíti a bőrsejtek megújulását, és a bőr nedvességtartalmának megőrzését. Antioxidáns tulajdonsága van és a myristsav tartalma gyulladásgátló.
 • Ligetszépe olaj (bázisolaj) : magas a gamma-linolsav (GLA) tartalma, ami biztosítja a bőr egészségét, és támogatja az öngyógyító képességét. Enyhíti a bőrbetegségek tüneteit, megakadályozza a bőr gyors öregedését

Az illóolajok

Az illóolajokat a szappankészítésben szokás használni (persze ezt a teljesség igénye nélkül írom),  viszont tudni kell, hogy az illóolajokra viszonylag sok ember allergizál.      Jómagam vagy nem használok ( pl vannak szappanjaim amelyek illóolajmentesek pl. kókuszos szappan,kávés szappan -ekkor fűszerekekkel,természetes anyagokkal “illatosítom ,vagy illatmentesen hagyom) , vagy csak kis mértékkel használom az illókat ( a szappannak éppen hogy legyen illata).

Ha úgy dönt valaki, hogy illatozó szappant szeretne ,akkor mindenképpen gondosan válassza meg, megbízható helyről vegye az illóolajokat ( mert ugye van szintetikus és van 100 % illóolaj és persze az sem mindegy, hogy van tárolva). Az illóolajokról nem is írnék többet, tele az internet a hatásukról stb..

ez szerintem eléggé érthető cikk a problematikáról

http://www.zoldujsag.hu/cikk.php?id=95&bb=1650

Szappanrecept első induláshoz (szilárd szappan esetén):

Érdemes egy jó recepttel nekiindulni a szappankészítésnek. Én azt javaslom hogy először mindenki a legkisebb mennyiséget készítse el (kötelező eltenni, nem elajándékozni!).

Én  az első szappanomhoz érzelmileg kötődöm, őrizgetem, időközönként megnézem..
Én háromféle mennyiséget írok le és ezt követően a szappankészítés rejtelmeihez fűznék egy -két gondolatot …

1) legkisebb mennyiség

500 gr (növényi) alapolaj -pl kókuszolaj, olívaolaj, stb..lsd fent az alapolajaknál, a lényeg hogy meglegyen a mennyiség-, 160 gr  folyadék (desztillált víz,vagy pl körömvirágtea  stb.), 64 gr NaOH ( lúg), ha szeretnénk beletenni superfat-ot (bázisolajat) akkor  25 gr, igény és ízlés szerint illóolaj.

2) mennyiség: ezt akkor alkalmazom, ha díszítem pl szappangolyókkal,kockákkal stb. a szappant. Ez esetben:   900 gr növényi alapolaj, 276 gr folyadék, 127 gr NaOH, superfat (bázisolaj) 45 gr, igény és ízlés szerint illóolaj.

3) Amennyiben nem díszített szappant készítek, akkor a mennyiség:

1000 gr  növényi alapolaj,131 gr. NaOH, 360 gr. folyadék, superfat (bázisolaj) 50 gr, igény és ízlés szerint illóolaj. Amennyiben ricinusolajat is használok (alapolajként) akkor ennél leveszem a folyadékmennyiség 15 %-át.

Pár gondolat.

-Léteznek szappanreceptszámoló programok, amelyek hasznosak és jók ( jómagam is mostanában fedeztem fel egy tök jól használhatót,angolul,németül stb).

-Alapvetően a különböző szappanok úgy készülnek, hogy a mennyiségi arányokat megtartva különböző olajokat, illókat, és gyógyhatású növényeket,- termékeket “használva” teszik sokoldalúbbá a szappant.

– Hangsúlyozottan fontos,hogy mindig el kell döntenünk előre, hogy milyen szappant szeretnénk készíteni és milyen célra (illóolajok használata stb).

26 thoughts on “Natúrszappanok előállítása”

 1. tök jó ez az oldal:)

 2. szívesen kipróbálnék egy szegfűszegeset, ha nem irritálja a bőrt.

 3. úgy lenne az igazi,hogy szegfűszeg,-ánizs,- fahéj .. kész is a mézeskalács…
  Egyébként az illóolajokra sokan allergizálnak..(mellesleg én is)
  én kétféleképpen szoktam: vagy kevés illót rakok bele (csak hogy legyen illata)vagy a fűszereket használom pl.ánizs főzete,- fahéj por alakban,-szegfűszeg..
  persze ez a döntés kérdése.

  a következő szappanom egyikét szegfűszegesre készítem… de rakok még bele a fent említetteket…

 4. Nagyon kedves Vagy,hogy segítesz a kezdőknek.Hónapok óta gyűjtöm az infókat,mert nem akarom az első kudarc után végleg feladni,de a legtöbben féltve őrzik a titkokat.Köszönjük az önzetlen segítséget!

 5. Hadd kérdezzem meg,a szappan természetes lúgszaga mérséklődik az érlelés hetei alatt?Köszönöm szépen!

  • kedves Kata,

   Mérséklődik, azonban a 6 hetes érés után kapsz “teljes” natúr-szappant. Mi, szeretjük (értsd alatta családtagjaimat) az illó-nélküli szappanokat, mert nagyon érzékeny a bőrünk s nem zavaró ( vagy már nem tűnik fel) a natúr-szappan természetes illata.
   Az viszont biztos, h a szappan felvágása után érezhetsz egy intenzívebb “szagot”,nevezhetjük ezt (az egyszerűség kedvéért) a natúr-szappan természetes lúgszagának, ami az érés során mérséklődik és átalakul.
   Ha zavar ez az illat,akkor natúr-növényekkel, vagy illóolajokkal kompenzálhatod valamennyire, de olvasatom szerint teljesen felesleges… a szappan felvágásakor minden natúr-szappannak intenzívebb az illata… még az illóolajos szappannak avagy az az illó-nélküli változatoknak is..
   Az én bőröm pl. meghálálja ( ezt tudom,h furcsán hangzik) az állagjavítók és egyéb adalékanyagok nélküli bőrápolást. Véleményem szerint azt kell eldönteni mit szeretnél (illatozó vagy illatmentes szappant)
   Tehát a válaszom egyértelműen : Igen.

   üdv,veta

 6. Csatlakoznék Kata hozzászólásához. Nagyon köszönöm én is az okosítást. Nagy hasznát veszem. Ugyanis hetek óta foglalkoztat a gondolat, hogy készítek szappant, de most biztossá is vált, mivel kiderült, hogy a lányom az alapvető kozmetikai adalékokra allergiás. (csendben írom hozzá, hogy kozmetikus…volt)
  Nagyon hálás vagyok azért, hogy a “titkokat” megosztod velünk.

 7. Müller Marcsi said:

  Nagyon korrekt és hasznos. Köszönjük minden szappanozó nevében.

 8. Nagyon korrekt rendes válaszokat adsz.Én is köszönöm.

 9. Szia,már töb hte tervezem,hogy készítünk szappant,tudnál nekem segteni szappan recepttel,kellene mindenképpen kecsketejes és valamilyen szappan ami száraz bőrre is jó lenne.Köszönöm a segítséget,Anita

 10. Visszajelzés: Szila » Szappanos titkok

 11. Kováts Rita said:

  Üdvözlök mindenkit!
  Kérdeznék valamit: 1000 g olaj és 131 g NaOH?? Ez most akkor mégis milyen olajra vonatkozik? Merthogy minden olajnak más az elszappanosítási száma, így nem hinném, hogy általánosan megadható, hogy 1 kg olajhoz, legyen az pálma-, oliva-, vagy akármilyen olaj, ahhoz 131 g lúg szükséges!
  Üdvözlettel:
  K. Rita

  • Kedves Rita!
   A receptek amit feltettem, azok “általános receptek”, amihez érdemes használni a jelenleg elérhető,- vagy saját készítésű szappanrecept számoló programo(ka)t ( ez szerintem eléggé egyértelmű a blogban leírtaknál).

   Teljesen igazat adok: minden olajnak más az elszappanosítási száma, úgyhogy ahhoz kell mérni a NAOH/KOH mennyiségét is…

   Én, tudatosan nem osztottam meg a saját receptjeim olaj/vaj arányait, mert azt gondolom, hogy mindenki magának kell eldönteni, hogy milyen szappant szeretne készíteni és azt hogy milyen összetevőkből stb, így érdemes kialakítani a “saját”receptek(e)t és a receptek kontrolljainak a beépítését is ( olaj/vaj arányok, milyen célra szeretnénk használni – ekcéma, bőrszárazság, illóolajok használata, ph tesztek stb), mert csak így, együttesen érhető el a megfelelő, használatra kész szappan létrehozása..
   Üdv, veta

 12. Névtelen said:

  Kedves Mindenki! Ezt a receptet találtam az interneten: 250g olivaolaj, 200g kókuszzsír, 150g pálmaolaj, 200g sheavaj, 50g avokádóolaj, 20g rózsaszín agyag, 300g só(holt-tengeri),117g lúg, 323 víz. Már többféle szappant gyártottam kettőt meleg eljárással is. (Máskor csak itteni recepttel fogok dolgozni)Ez is meleg eljárással készült nem írta hogy mikor kell belerakni a sót én a végén tettem bele. Sajnos az eredmény elég siralmas teljesen porhanyós lett. Sajnálnám kidobni esetleg ha tudna valaki segíteni hogy mit lehetne tenni azt nagyon megköszönném. Próbáltam felolvasztani egy kis vízzel de ugyanolyan maradt az állaga. Segítsetek!! Köszi!!

  • Szia,
   a só(s)szappanok készítéskor mindig a legvégén kell beletenni a szappanmasszába a sót. A holt tengeri só általában darabosabb, ezért én “finomra” szoktam őrölni, annak érdekében hogy a végén homogén szappan legyen a végeredmény, mert ha nem tesszük, akkor jöhet létre ilyen eredmény..
   A szappanodban az összetevők alapján az arányokkal, (gramm) nincs baj, ezekhez az összetevőkhöz ennyi lúg, víz (talán 10 gr kevesebb folyadékot tettem vna bele, de ez is jó így) kell, amiket leírtál.
   Esetedben én is sütőben történő felolvasztással korrigáltam vna a szappant. Ennek jó keménységű, ápoló szappannak kellett vna lennie, lehet hogy nagyon morzsalékos a só…
   üdv, veta

 13. Sziasztok, Én hamulúgot főznék és nem tudom, hogy ebben az esetben hogyan alakulnak az arányok. mennyi 100g NaOH hány dl főzött hamulúgnak felel meg és a hozzáadott víz mennyiségét mennyiben módosítja? Köszönöm, ha valaki tud nekem erre válaszolni.

 14. Kedves Mindenki! Több, mint 1 éve keresek megfelelő receptet és eljárásmódot, miközben volt néhány jobban és kevésbé jól sikerült kisérletem. MOST VÉRE MEGTALÁLTAM!!! Köszönöm!
  Nekem is mindig a darabos sóval volt a problémám, mert az első receptem szerint durva sót kell hozzáadni. Az biztos, hogy a hozzávalók arányainak betartása nagyon fontos. Én állati zsíadékból főztem, és ha nem kapott sót, az egész egy lúgos krém lett csupán, sosem állt össze szappanná. A darabos só miatt máskor morzsalékos lett, de egyszer maradt a lábas aljában egy tetemes mennyiség, amit csak úgy félretettem, és három hétig rá sem néztem, annyira el voltam keseredve. Aztán egyszer elővettem. Mivel sajnáltam kidobni, újra feolvasztottam és öntöttem hozzá olívaolajat egy másik adaghoz pedig glicerint. Ebből állagra már valódinak látszó szappan lett, bár tisztítóereje nem olyan nagy, mint egy igazi szappannak, mégis annyi darab lett belőle (26 db), hogy hónapok óta ezzel fürdünk. Most ki fogom próbálni az itt található receptet is. Nagyon várom a sikert! És még egyszer köszönöm!

  • Olvasgatom a tapasztalataitokat, és azon gondolkodom, hogy miért is ne próbáljam ki én is a házi szappan főzését.
   Segítsetek kérlek benneteket, pl. hol szerzitek be az alapanyagokat? Hol érdemes keresgélnem? Gyógyszertárban? Bio boltokban? Andi azt írod, hogy állati zsiradékot használsz, milyen állat zsiradékát? Bocsánat, de teljesen kezdő vagyok. Segítsetek.

 15. Szia Anikó! Disznózsírt használtam, de annak olyan nagyon békebeli büdös szaga lett. Bár, mint szappan nagyon jó hatásfokkal tisztított. Ez a főzős eljárással készült, most készülök kipróbálni a hideg eljárást. Már vettem pálmaolajat egy vödröcskével.
  A múltkor meg főztem csutkaszappant. Ez a megmaradt szappandarabkákból készült. Ezeket lereszeltem (meg az újjamat is), majd felolvasztottam és kiönöttem egy formába. Megint szappan lett belőle. Amúgy a kérdésedre válaszolva, én a bioboltban szoktam vásárolni. Budán, a Margit körúton, de lehet, hogy Te nem is bp.-i vagy, És azt tudom mondani, hogy az első próbálkozásokhoz nem kell mindjárt a legdrágább alapanyagokat megvenni, mint a shea vaj és társai. Mert nekem pl. kellett néhány próbálkozás, mire rájöttem, hogy a jó szappan a jó alapanyag arányokon múlik és még azon, hogy milyen sokat áll. A szappanosodáshoz idő kell, a száradáshoz idő kell – mindezek hetekre rúgnak. Ez a legjobb oldal, amit eddig leltem, insprál, hogy tovább ügyeskedjek. Neked is sok sikert!!! Üdv:A

 16. Szia! Egy kérdésem lenne. Készítettem hajmosó szappant. Találtam rá egy receptet melyben 100% a kókuszolaj. 500 g kókuszolajhoz 84 g lúgot használtam, Elég kemény lett 1 nap után. ez normális? Lehet ebből jó szappan kicsit törik a széle de azt mondták azért mert csak kókuszolajból készült.

  • Szia Adri,
   a hajmosó szappanod a kókuszolajtól lett olyan kemény. Én nem szoktam javasolni 100%-os kókuszolajból készíteni a természetes natúrszappanokat, mert ha vaj/zsiradék összetétele 30 % -t meghaladó alkalmazása esetében -erőteljesen- szárító hatással bír. Azonban azt alkalmazom, hogy kókusztej az alapanyag (folyadék) és 25% kókuszolaj, a fennmaradó százalék sheavaj, olívaolaj, mandulaolaj megosztású vaj/olaj megosztás. . üdv, veta

 17. Már egy jó ideje játszom a gondolattal, hogy itthon készítsek szappant. Megvettem az eszközöket, de még mindig bizonytalan vagyok, vagyis csak voltam, míg rá nem találtam erre az oldalra… Köszönöm a sok-sok hasznos infót!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s